Blog
Foutentolerantie
Zonder enige foutentolerantie was mijn goede voornemen van dit jaar – een blog starten - al bij de 1e poging gestrand. Toen ik - zeer tevreden over én mijn blog én het feit dat ik mijn voornemen ook had uitgevoerd - hem plaatste, bleek ik een afbeelding niet goed op de website te krijgen. GGGRRRR!!!
Ik zag een paar keuzes:
- Blijven klooien tot het zou lukken;
- Hulp inroepen;
- Opgeven en de blog niet plaatsen;
- De blog met onvolledige afbeelding plaatsen.
Nu ben ik een hork in gepriegel, dus optie 1 zou – mezelf kennende – automatisch leiden tot optie 3. Optie 2 heb ik zowaar even overwogen – want ik ben eigenlijk ook een hork in hulp inroepen – maar er was even niemand paraat. En ik wilde niet uitstellen, want mezelf kennende zou dat ook leiden tot optie 3. Optie 3 wilde ik niet, want ik was juist met mijn voornemen gestart en wílde ook graag dat het lukte.
Kortom: ik heb uiteindelijk de blog met onvolledige afbeelding plaatsen. En dát is dus foutentolerantie.
Foutentolerantie is accepteren dat er dingen mis gaan, dit verdragen en verdergaan of opnieuw beginnen of een andere weg in slaan. Het is een sine qua non - een absolute voorwaarde - om tot resultaten te kunnen komen. En hoewel het in de rijtjes van ‘tips om goede voornemens te laten slagen’ niet voorkomt, is het ook een wezenlijke voorwaarde daarvoor.
Foutentolerantie zorgt ervoor dat je:
- Kunt starten
- Kunt experimenteren
- Niet teveel tijd verliest aan dingen perfectioneren
- Met resultaat kunt komen
- En dus ook je voornemens kunt behalen.
Een prachtig filmpje daarover laat zien dat er mét foutentolerantie óók plaats is en blijft voor creativiteit en vrij denken. Tel daarbij op dat het er ook toe leidt dat je om jezelf kunt (glim)lachen – in plaats van automatische reacties van boosheid of ontevredenheid – en de conclusie lijkt me duidelijk.
Lekker veel vauten maken!
Susanne Biemans
Senior Coach/Trainer
Congruens Loopbaanadvies, Coaching en Training